verwoording

TOF! Nijmegen Popboek

On tour door vijftig jaar popcultuur in prachtig boek

Nijmegen swingt, Nijmegen is TOF !

Het is dan wel de oudste stad van Nederland, maar Nijmegen is volstrekt geen stijve oude stad. Nijmegen rockt, Nijmegen swingt, Nijmegen is dance. Vijftig jaar lang ligt Nijmegen in het oog van een orkaan aan muzikaal geweld. Vele grote groepen en artiesten heeft de stad voortgebracht. Grote namen, kleine namen. Nieuwe stromingen zijn geboren. Overal hebben de bands en de zangers de Nijmeegse sound gebracht. Thuis, maar ook van Zuid-Frankrijk tot de Verenigde Staten, van de jungle van Brazilië tot de grote leegte van Australië. Miljoenen hebben zich in die zinderende Nijmeegse popcultuur in het zweet gedanst, miljoenen hebben rondgedoold in de extase die muziek kan brengen. Gisteren, vandaag en morgen.

Boeket

En eindelijk is die lange geschiedenis gevangen in een boek. Eindelijk is er een overzicht, een boeket aan anekdotes van die geschiedenis van de popcultuur in Nijmegen. Geen saai geschiedenisboek, maar een uitgave zo zinderend als de popcultuur zelf.

TOF ! is de titel, het woord dat al die vijftig jaar levend is gebleven en het optimisme van de popcultuur dekt. Geschreven door Frank Antonie van Alphen, de journalist die al die jaren met zijn blote poten in het permanent gekolk van over elkaar rollende popstromingen staat. Anekdotes en verhalen van de man die met de artiesten in de bus meereisde, met ze aan de koffietafel zat te bomen of met dezelfde kater wakker werd. Hans Jacobs, ook journalist, schreef de tijdsbeelden, de inleidingen tot de vele hoofdstukken. Van de wederopbouw van de stad na de oorlog met de opkomende Indo rock, de glorietijd van de jaren zestig met The Gang, The Dukes, The Counts, (Blues) Corporation, de kelders, de buurtcentra. Wie is er niet groot geworden in de tijd dat de stad na twee eeuwen in het ritme van de beat een nieuw gezicht kreeg. De roemruchte Stella Kelder, de geboorte van freejazz, made in Nijmegen. Als live muziek disco gaat en ook Frank Boeijen zijn hoofd om de muzikale hoek steekt. De revolutie van de punk, de hartslag van de kraakbeweging met o.a. Tedje en de Flikkers.

Ikonen

Een eerbetoon aan de ikonen Clemens van de Ven en Gerrie de Vries. De tijd van house en dance: TOF! Was er bij met o.a Maximum Bob en U-Gene. De avonturen van Chishango, de belevenissen van Club Diana. De rol van de Amerikaanse muziek met Tuxedo Buck, Mike and the Mellowtones. De singer-songwriters van de stad met o.a Marten de Paepe, de vallende ster Harm Jacobs. Het hardste exportproduct van Nijmegen: metal. Mister Blue Sky, De Staat, Go Back To The Zoo, Black Bottle Riot, Stentorian. En natuurlijk ontbreekt dance, hiphop niet. Ergo Proxy, Enge Mannen om er maar een paar te noemen. De Tour van Frank Antonie van Alphen door de Nijmeegse Popcultuur. Generaties vinden er hun jeugd terug en dat maakt het boek tot nu al tot een onmisbaar monument in de jongste geschiedenis van de oudste stad van Nijmegen.
Het boek is vormgegeven door Heleen Lamers van Loodvrij en uitgegeven door Pandora Ooij.

TOF ! is voor 15,00 euro te koop bij ons, ga naar het contactformulier of bij de boekwinkel Dekker van de Veght, Nijmegen